دیابت چه تاثیری بر خلق و خو و روابط میزاره؟
0 نظر
1422 روز پیش
دیابت بر چیز هایی بسیار بیشتر از قند خون تأثیر می گذارد. دیابت می تواند منجر به تغییرات ناگهانی خلقی شود که ممکن است باعث ایجاد فشار عاطفی در روابط و زندگی شخصی فرد شود.
برای برخی از افراد، تغییرات در خلق و خو میتواند هم در اثر استرس زندگی با دیابت و هم در اثر نگرانی از عوارض احتمالی آن به وجود بیاید. اثرات جسمی دیابت نیز ممکن است منجر به عصبی بودن، اضطراب و سردرگمی شوند.
بعضی اوقات، ممکن است دوستان و خانواده برای درک این تغییرات خلقی تلاش کنند، اما یادگیری در مورد چگونگی تأثیر دیابت بر خلق و خو و تأمین پشتیبانی مناسب میتواند به تقویت یک رابطه قوی تر و سالم تر کمک کند.
در این مقاله، ما می بینیم که چگونه دیابت می تواند بر روحیه و روابط فرد تأثیر بگذارد.
دیابت می تواند بر روحیه فرد تأثیر بگذارد و باعث ایجاد تغییرات سریع و شدید در آن شود.
علائم سطح قند خون پایین که منجر به نوسانات خلقی می شوند عبارتند از:
گیجی
گرسنگی
مشکلات تصمیم گیری
همچنین ببینید:
پرخاشگری و تحریک پذیری
تغییر در شخصیت یا رفتار
مشکلات تمرکزی
علائمی که نشان می دهند فرد ممکن است قند خون بالایی داشته باشد شامل موارد زیر است:
ناتوانی در به خوبی و سریع فکر کردن
احساس عصبی بودن
احساس خستگی یا داشتن سطح انرژی پایین
تغییر در سطح قند خون می تواند بر روحیه و وضعیت روحی فرد تأثیر بگذارد. وقتی قند خون به حد طبیعی برگردد، اغلب این علائم برطرف می شوند.
نوسانات قند خون میتواند منجر به تغییرات سریع خلق و خو، از جمله بی حوصلگی و تحریک پذیری شوند. این امر به ویژه در دوره های هیپوگلیسمی صادق است، که در طی آن میزان قند خون به زیر ۷۰ میلی گرم در دسی لیتر (میلی گرم در لیتر) کاهش مییابد.
با این حال، هنگامی که برخی از افراد قند خون کمی دارند، احساس نوعی سرخوشی را تجربه می کنند؛ یکی از بیماران (مبتلا به دیابت نوع ۱) دربارهی تجربه ی خود در این باره میگوید:
”داشتن قند خون پایین تقریباً می تواند یک تجربه خوب باشد، چیزی شبیه به سرخوشی مست بودن. وقتی نوجوان بودم، برادرم به شوخی میگفت: "وقتی قند خونت پایین است، خیلی بهتری!"
در واقع در این حالت بدن با ترشح و آزاد کردن آدرنالین در تلاش برای تبدیل هرگونه گلیکوژن موجود در کبد به گلوکز، به منظور افزایش سطح قند در خون است. "
این افزایش آدرنالین می تواند منجر به واکنش پرخاش یا پرواز شود.! به قول این بیمار: "در این حالت هر چیزی که ممکن است در راه بهبودی کمبود قند خونتان قرار گیرد، خطر محسوب میشود، و در این حالت مغز شما فقط بر حفظ آگاهی یا زنده نگه داشتن شما متمرکز شده است."
این حالت پرخاش یا پرواز باعث افزایش احساس تحریک پذیری میشود که ممکن است ناشی از کمبود قند خون در برخی از افراد باشد. و سرعت این نوسانات خلقی می تواند متفاوت باشد.
ابتلا به دیابت همچنین می تواند به یک وضعیت اختلال در سلامت روان منجر شود که پزشکان آن را پریشانی حاصل از دیابت می نامند. این وضعیت برخی از عناصر افسردگی، اضطراب و استرس را با هم به همراه دارد.
اگرچه این علائم ممکن است به اندازه ای شدید نباشند که پزشک بتواند بیماری دیابت را به عنوان یک بیماری روانی تشخیص دهد، اما همین علائم میتوانند بر کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارند.
فکر کردن به مسئولیت های مدیریت شرایط و نگرانی از عوارض احتمالی میتوانند از منابع این پریشانی ها باشند.
برخی از افراد مبتلا به دیابت ممکن است هنگام تلاش برای کنترل شرایط خود احساس استرس و بی قدرتی کنند. برخی دیگر ممکن است باور داشته باشند که در مدیریت دیابت خود به خوبی عمل نمیکنند.
برخی دیگر ممکن است در مورد اینکه قند خون آنها خیلی بالا یا خیلی پایین باشد فکر کنند و یا نگران باشند که چگونگی وضعیت سطح قند خونشان را با سرعت کافی و به موقع تشخیص ندهند و…
برخی از مردم با نگرانی در مورد اینکه دوستان دربارهی بیماری آنها چه فکری خواهند کرد، مواجه هستند و یا ناراحت می شوند از اینکه با آنها متفاوت رفتار میشود. زیرا خانواده و دوستان ممکن است بیش از حد درگیر شوند و با آنها شکننده رفتار کنند یا سعی در مدیریت رژیم غذایی یا تنظیم برنامه ی ورزشی برای آنها کنند.
بسیاری از مبتلایان به دیابت همچنین نگرانی هایی در مورد شرایط شغلی خود دارند.
نیاز به تنظیم رژیم غذایی و بررسی منظم قند خون نیز می تواند بر استرس و کم شدن اوقات فراغت و استراحت آنها بیافزاید و منجر به احساس اضطراب و افسردگی بیشتر در آنها شود.
عناصر غیر قابل پیش بینی نیز ممکن است باعث اضطراب و پریشانی شوند.
به عنوان مثال، فردی که از پمپ انسولین خودکار استفاده می کند، ممکن است نتواند آن را از زیر اسکنر امنیتی فرودگاه عبور دهد، زیرا ممکن است به پمپ آسیب برسد.
این افراد ممکن است هنگام پرواز نیاز به برنامه ریزی و آوردن نامه پزشک داشته باشند. که همین می تواند شامل بحث هایی با امنیت فرودگاه شود که می تواند باعث ایجاد احساس خجالت یا ناراحتی شود.
نوسانات خلقی و خواسته های عاطفی ناشی از ابتلا به دیابت می تواند بر روابط تأثیر بگذارد.
ابتلا به بیماری مزمن، هم می تواند نیاز به حمایت عاطفی را افزایش دهد و هم احتمال ناامیدی و تنش را، و این موارد می توانند منجر به ایجاد تعارض در روابط شوند.
درک چگونگی تأثیر دیابت بر سبک زندگی و عواطف فرد میتواند به شخص مقابل کمک کند تا از فرد مبتلا به دیابت حمایت کند و رابطه را تقویت کند.
همچنین، سطح قند خون بالا میتواند منجر به مشکلاتی در مثانه و اندام جنسی شود که می تواند لذت جنسی شخص را کاهش دهد.
نکاتی دربارهی سبک زندگی:
فرد مبتلا به دیابت می تواند از انجام و حفظ انتخاب های سالمی که همزمان میتواند از آنها نیز لذت ببرد، در جهت بهبود شرایطش استفاده کند.
مثال هایی از این امور عبارتند از:
در هر زمانی به برنامه معمول و مناسبتان برای دیابت پایبند باشید.
به طور منظم ورزش کنید.
به موقع داروهایتان را مصرف کنید.
ایجاد تغییرات کوچک بسیار خوب است اما نباید از آنها انتظار نتایج چشمگیری داشته باشید.
خوب است که در برنامه های خود مدیریت دیابت ثبت نام و شرکت کنید.
یک شبکه پشتیبانی قوی داشته باشید.
یادگیری در مورد دیابت میتواند به فرد مبتلا به دیابت و عزیزانشان کمک کند تا از تأثیرات عاطفی آن با خبر شوند و بر آنها مسلط باشند.
درک این مسئله که چرا فرد مبتلا به دیابت ممکن است نوسانات خلقی، اضطراب و ترس را تجربه کند بسیار مهم است.
در اینجا چند روش وجود دارد که با استفاده از آنها، شخص می تواند به یک دوست یا عزیز مبتلا به دیابت کمک کند.
از آنها در مورد وضعیتشان سؤال کنید.
به آنها برای پیوستنتان به فعالیت های بهداشتیشان پیشنهاد دهید.
از آنها بپرسید که آیا تمایل به همراهی شما در یکی از ویزیت های پزشکیشان دارند.
بر اینکه آمادهی گوش دادن به آنها و شنیدنشان هستید تأکید کنید.
درک کنید که حفظ سطح گلوکز دشوار است.
حمایت و گفتگو با شخصی که مبتلا به دیابت است، می تواند در جهت تلاش برای کمک به آنها در هنگام بروز نوسانات خلقی، اضطراب، و ترس های مربوط به وضعیت آنها پیش برود.
همچنین ممکن است فرد در تشخیص علائم قند خون بالا یا پایین به کمک نیاز داشته باشد، زیرا بدن افراد مختلف ممکن است به روش های مختلف واکنش نشان دهند. آنها ممکن است از توجه یک دوست که متوجه هرگونه تغییری در آنها می شود خوشحال شوند.
فرد مبتلا به دیابت همچنین باید در پی بروز هرگونه علائم نگران کننده ای که برای سلامت روانی اش ممکن است پیش بیاید، به دنبال پشتیبانی پزشکی و روانی باشد. یک دوست و یا یک عزیز می تواند آنها را در این امر همراهی و تشویق کند.
توجه: مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد. از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست.
منابع:
medicalnewstoday
مطالب مشابه
ارسال نظر
نظرات شما
0 نظر