دکتر زینو

پزشکی

دسته بندی

آنچه در مورد گفتار درمانی باید بدانید

0 نظر

1043 روز پیش

گفتار درمانی چیست؟

گفتار درمانی برای افراد با اختلالات گفتاری و مشکلات ارتباطی کمک کننده و موثر است. این روش جهت درمان کودکان و بزرگسالان مفید است.

آنچه در مورد گفتار درمانی باید بدانید

 

گفتار، بیان افکار با استفاده از تلفظ صداها است. اختلال گفتاری موضوعی است که مانع از برقراری ارتباط فرد با استفاده از کلمات گفتاری می شود. همچنین ممکن است از آن به عنوان اختلالات ارتباطی یاد کنند.

 

اختلالات گفتاری به روش مختلف ایجاد می شود. آنها می توانند به دلایل زیر رخ دهند:

  • آسیب های عصبی به مغز
  • فلج عضلانی
  • ناهنجاری های ساختاری
  • ناتوانی در رشد

یک مطالعه در سال 2015 نشان داد که حدود 8٪ از کودکان بین 3 تا 17 سال دچار نوعی اختلال ارتباطی در 12 ماه گذشته بوده اند.

بر اساس گزارش موسسه ملی ناشنوایی و سایر اختلالات ارتباطی (NIDCD)، حدود 7.5 میلیون نفر در ایالات متحده در استفاده از صدای خود مشکل دارند.

گفتار درمانی یک درمان موثر جهت اختلالات گفتاری و ارتباطی به شمار می رود.

آسیب شناس گفتار و زبان (SLP) با استفاده از گفتار درمان و پشتیبانی از افراد مبتلا به اختلالات گفتاری می پردازد. آنها جهت ارزیابی و درمان مبتلایان به اختلالات گفتار، زبان یا بلع آموزش دیده اند.

همچنین ببینید:

بیماری CP یا فلج مغزی چیست؟

 

گفتار درمانی چگونه عمل می کند؟

آسیب شناس گفتار و زبان با ارزیابی فرد آغاز می کند. سپس می توانند انواع مختلف اختلالات گفتاری و نحوه درمان آنها را شناسایی کنند.

 

گفتار درمانی کودکان

احتمال دارد کودکان در کلاس به عنوان بخشی از یک گروه کوچک یا در یک محیط تک به تک در جلسات گفتاردرمانی شرکت کنند. این موضوع بستگی به اختلال گفتاری آنها دارد.

SLPاز تمرینات و فعالیت های درمانی برای کمک به آنها جهت غلبه بر مشکلات خاص استفاده خواهد کرد.

این موارد عبارتند از:

  1. فعالیت های زبانی: شامل بازی و صحبت با کودک در حالی که از تصاویر، کتاب ها و اشیاء برای تحریک رشد زبان استفاده می کند.
  2. فعالیت های بیانی: این روش شامل همکاری نزدیک SLP با کودک برای کمک به تلفظ است. SLP نحوه ایجاد صداهای خاص را اغلب در هنگام بازی نشان می دهد.
  3. تغذیه و بلع درمانی:  در این روش آسیب شناس گفتار و زبان از نزدیک بر روی جویدن و بلع کودکان کار می کنند.
  4. تمرین: آسیب شناس گفتار و زبان از تمرینات زبان، لب و فک در کنار ماساژ صورت برای کمک به تقویت عضلات اطراف دهان استفاده می کند. این موضوع به آنها در گفتار و ارتباطات آینده موثر خواهد بود.

 SLPهمچنین می‌تواند از تمرینات دهانی جهت تقویت عضلات دهان یا کار با بافت‌های مختلف غذایی برای بهبود آگاهی دهان کودک استفاده کند.SLPهمچنین ممکن است تلفظ صحیح را آموزش داده و از تمرینات تکراری جهت کمک به افزایش مهارت های زبانی کودک استفاده کند.

آسیب شناس گفتار و زبان راهکارها و تکالیف مختلفی را برای کودکان فراهم می سازد. این تمرین‌ها به آن‌ها اجازه می‌دهد تا فعالیت‌های خاصی را با والدین خود انجام دهند، بنابراین می‌توانند در خانه به تمرین ادامه دهند.

 

گفتار درمانی بزرگسالان

آسیب شناس گفتار و زبان SLP می تواند از چندین روش مختلف به عنوان بخشی از گفتار درمانی بزرگسالان استفاده کند. این شامل:

  1. ارتباطات اجتماعی: آسیب شناس گفتار و زبان ممکن است از حل مسئله، فعالیت های حافظه و تمرین های مکالمه جهت بهبود ارتباطات استفاده کند.
  2. تمرینات تنفسی:SLP  ممکن است از تمرینات تنفسی برای کمک به مشکلات شدید استفاده کند.
  3. تمرینات دهان: تمرینات گفتاردرمانی روشی مناسب جهت تقویت عضلات دهان هستند که می توانند به بهبود ارتباطات کمک کنند.
  4. تمرینات بلع: مسائل پزشکی مانند بیماری پارکینسون، سرطان دهان یا سکته مغزی ممکن است باعث مشکلات بلع شود. SLPمی تواند از تمرینات بلع جهت کمک به افراد در مدیریت این مسائل استفاده کند.

 

بیماری ها

آسیب شناس گفتار و درمان می تواند از گفتار درمانی برای درمان چندین بیماری استفاده کند که شامل موارد زیر است:

 

لکنت زبان

لکنت زبان نوعی اختلال گفتاری است که متخصصان آن را با تکرار صداها، هجاها یا کلمات مشخص می کنند. افراد مبتلا به لکنت اغلب کلمات، هجاها یا عبارات را تکرار یا طولانی می کنند.

فرد مبتلا به لکنت در صحبت کردن به طور واضح یا به روش طبیعی مشکل دارد.

همچنین ببینید:

لکنت زبان در کودکان/ علت و علائم

 

آفازی

آفازی اختلالی است که باعث می شود فرد در زبان یا گفتار دچار مشکل شود. آسیب به بخش هایی از مغز که مسئول زبان هستند ممکن است باعث آفازی شود. سکته مغزی علت اصلی این بیماری در افراد بزرگسال است.

فرد مبتلا به آفازی ممکن است توانایی خود را در بیان و درک زبان از دست داده و همچنین در خواندن یا نوشتن مشکل داشته باشد.

 

اختلالات در تلفظ حروف و کلمات

متخصصان این نوع اختلال را به عنوان یک اختلال بدون ارتباط با ناتوانی گفتاری یا انواع دیگر طبقه بندی می کنند.

این نوع اختلال به افرادی اطلاق می شود که طی آن افراد با تولید صدا مربوط به حرکات هماهنگ لب ها، دهان، سیستم تنفسی دچار مشکل می باشند.

افراد مبتلا به این اختلال ممکن است در تولید صداهای خاص مشکل داشته باشند.

فرد مبتلا به اختلالات واجی می تواند این صداها را به درستی تولید کند، اما ممکن است آنها را در موقعیت نادرست استفاده کند.

افراد مبتلا به اختلال در تلفظ حروف و کلمات اغلب کلمات را اشتباه تلفظ می کنند.

 

اختلال زبانی خاص

اختلال زبانی خاص (SLI) اختلالی است که باعث ایجاد مشکلاتی در رشد مهارت های زبانی در کودکان می شود. این وضعیت به دلیل ناتوانی عصبی، حسی یا فکری شناخته شده نیست.

SLIها می توانند بر نحوه صحبت کردن، گوش دادن، خواندن و نوشتن کودک تأثیر بگذارند. متخصصان گاهی از آنها به عنوان اختلال رشد زبان، تاخیر زبان یا دیسفازی در رشد یاد می کنند.

اختلال زبانی خاص یکی از رایج ترین اختلالات رشد است که حدود 7 تا 8 درصد از کودکان را تحت تأثیر قرار می دهد.

استفاده ازگفتار درمانی می تواند مشکلات خاص فردی را بهبود بخشیده و به زندگی اجتماعی و کاری او کمک کند.

 

اختلال تشدید

انسداد یا اختلال جریان منظم هوا از طریق دهان فرد در زمان صحبت کردن سبب ایجاد اختلال تشدید می شود. این اختلال ارتعاشات مسئول تغییر گفتار بوده و منجر به مبهم بودن گفتار می شود.

محققان اغلب این اختلال گفتاری را با شکاف کام و سایر اختلالات عصبی مرتبط می دانند.

 

آیا گفتار درمانی موثر است؟

مطالعات متعدد نشان می دهد گفتار درمانی روشی موثر برای کمک به کودکان و افراد بزرگسال در توسعه مهارت های ارتباطی است.

یک مطالعه بر روی بیش از 700 کودک با مشکلات گفتاری یا زبانی نشان می دهد که گفتار درمانی تأثیر مثبت قابل توجهی داشته است.

نتایج نشان می دهد که به طور متوسط ​​6 ساعت گفتار درمانی در طول 6 ماه به طور قابل توجهی عملکرد ارتباطی را بهبود می بخشد. گفتار درمانی نیز بسیار مؤثرتر از عدم درمان در همان دوره بود.

مطالعه دیگر به تأثیر گفتار درمانی بر افراد بزرگسال که دچار سکته مغزی شده بودند و آفازی نیز داشتند، پرداخت. داده ها نشان می دهد که گفتار درمانی در درمان این مسائل ارتباطی موثر است.

این تحقیق همچنین به اثربخشی آن در مراحل اولیه پس از سکته مغزی، به طور معمول در 6 ماه اول، اشاره می‌کند و نشان می‌دهد که درمان‌های فشرده تأثیر بیشتری دارند.

یک مطالعه دیگر نشان می دهد که گفتار درمانی می تواند در درمان افراد مبتلا به آفازی موثر باشد. این مطالعه نشان می دهد که 16 جلسه گفتار درمانی در طول هشت هفته متوالی به بهبود مهارت های ارتباطی کمک کرده است.

 

موارد جایگزین

جایگزین هایی برای گفتار درمانی وجود دارد که فرد ممکن است در کنار گفتار درمانی از آنها استفاده کند. این شامل موارد زیر است:

 

موسیقی درمانی

موسیقی درمانی شامل تعدادی فعالیت خاص بر پایه موسیقی است. این فعالیت ها از موسیقی جهت تقویت زبان، ارتباط و مهارت های اجتماعی استفاده می کنند. یک مطالعه نشان می دهد که موسیقی درمانی می تواند به تسهیل رشد گفتار در کودکان کمک کند.

 

درمان نوروفیدبک

این درمان از حسگرهای متصل به پوست سر استفاده می کند که فعالیت امواج مغزی را ضبط می کند. پزشکان از یک صفحه نمایش جهت نمایش این فعالیت استفاده می کنند. افراد می توانند در زمان یادگیری برقراری ارتباط، عملکرد مغز خود را بررسی کنند.

برای افرادی که دچار سکته مغزی شده اند درمان توروفیدبک روش موثری است اما ممکن است مزایای طولانی مدت محدودی داشته باشد، زیرا تحقیقات نشان می دهد که نمی توان کارایی آن را اثبات کرد.

 

مداخلات زبانی اجرا شده توسط والدین

این رویکرد شامل والدین است که از روش ها و فعالیت‌هایی برای کمک به رشد مهارت‌های زبانی کودکان استفاده می‌کنند. یک مطالعه مداخلات زبانی اجرا شده توسط والدین را با کودکان خردسال بین 18 تا 60 ماه بررسی کرد.

نتایج این مطالعه نشان داد که این مداخلات ارتباطی و زبانی تأثیر مثبتی بر مهارت‌های زبانی کودکان با معلولیت ذهنی دارد.

 

خلاصه کلی

در حالی که اختلالات گفتار و ارتباط در ایالات متحده رایج است، گفتار درمانی یک درمان موثر برای این اختلالات به شمار می رود.

گفتار درمانی برای کودکان و افراد بزرگسال موثر و کمک کننده بوده و آسیب شناس گفتار و زبان می تواند از روش های مختلفی برای کمک به فرد در بهبود مهارت های ارتباطی خود استفاده کند.

 

توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .

 

منابع:

medicalnewstoday