عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت کدامند؟
0 نظر
1073 روز پیش
عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، شرایط خاصی از افراد هستند که بر سلامت و رفاه آنها تأثیر می گذارد. این موارد شامل عوامل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در کنار اینکه افراد چقدر به راحتی می توانند به مراقبت های بهداشتی، آموزش، مکان امن برای زندگی و غذای مغذی دسترسی داشته باشند، می شوند.
سازمان جهانی بهداشت (WHO) عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت را اینگونه تعریف می کند: شرایطی که در آن افراد متولد می شوند، رشد می کنند، کار می کنند، زندگی می کنند و پیر می شوند و مجموعه وسیع تری از نیروها و سیستم هایی که شرایط زندگی روزمره را شکل می دهند.
عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت طیف گسترده ای از عوامل هستند که در تمام جنبه های جامعه وجود دارند. آنها از مراقبت های پزشکی یا انتخاب های سبک زندگی فرد جدا هستند.
مطالعهای که آکادمی ملی پزشکی به آن اشاره کرده است نشان میدهد که مراقبتهای پزشکی به تنهایی ۱۰ تا ۲۰ درصد از مشارکتکنندگان در پیامدهای سلامتی افراد را تشکیل می دهند.
بسیاری از عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت نقش بسیار بیشتری در تأثیرگذاری بر سلامت افراد دارند و 80 تا 90 درصد از عوامل مؤثر را تشکیل میدهند.
عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت در پنج گروه گسترده قرار می گیرند:
این گروه شامل دسترسی فرد به مراقبت های بهداشتی و کیفیت آن می شود. عوامل عبارتند از:
این موضوع به ارتباط بین امور مالی فرد و سلامت آنها اشاره دارد. نمونه هایی از عوامل عبارتند از:
این دسته بر ارتباط بین دسترسی افراد به آموزش و کیفیت آن و سلامت آنها تمرکز دارد. عبارتند از:
این گروه به سبک های زندگی، کار، بازی و یادگیری فرد و چگونگی ارتباط آنها با سلامت فرد بستگی دارد. عوامل عبارتند از:
همچنین ببینید:
تاثیر شبکه های اجتماعی بر سلامت روان و مدیریت آنها
این گروه به مسکن و محیط و نقشی که در سلامت فرد ایفا می کند، می پردازد. عوامل عبارتند از:
عوامل موجود در هر گروه به هم مرتبط می باشند.
بسیاری از افراد بدون بیمه درمانی زندگی می کنند. این بدان معنی است که آنها ممکن است به متخصص مراقبت های بهداشتی اولیه دسترسی نداشته باشند. آنها همچنین ممکن است پول جهت خریدهای ضروری برای سلامتی مانند داروها یا آزمایش نداشته باشند.
راه های زیادی برای کمک به بهبود دسترسی عمومی به مراقبت های بهداشتی با کیفیت وجود دارد. کلینیک ها می توانند در صورت امکان، قرار ملاقات از راه دور و آنلاین ارائه دهند.
در کشور آمریکا کمپین افراد سالم 2030 دارای چندین هدف برای بهبود دسترسی به مراقبت های بهداشتی است. هدف آن این است:
ثبات اقتصادی برای انتخاب شیوه زندگی و پرداخت هزینه مراقبت های پزشکی با کیفیت که افراد را سالم نگه می دارد حیاتی است.
داشتن یک شغل با درآمد خوب و ثابت برای امنیت غذایی و ثبات مسکن بسیار مهم است. پس انداز برای مدیریت شرایط مزمن یا شرایط اضطراری ضروری است.
کسانی که در کار ثابت هستند ممکن است درآمد کافی برای دسترسی به مراقبت های بهداشتی با کیفیت خوب نداشته باشند. علاوه بر این شرایط مزمن یا ناتوانیها ممکن است افراد را در معرض آسیب بیشتری قرار دهد.
بسیاری از مطالعات موارد گسترده ای را در نتایج سلامت بین کشورها و جوامعی که عوامل اجتماعی متفاوتی برای سلامت دارند نشان داده اند. امید به زندگی افرادی که در کشورهای با درآمد بالا زندگی می کنند 19 سال بیشتر از افرادی است که در کشورهای کم درآمد زندگی می کنند.
کمپین افراد سالم 2030 در حال سازماندهی برنامه هایی برای افزایش بودجه برای بسیاری از موسسات است، از جمله:
ایجاد سیاست های خاص به افراد کمک می کند تا هزینه های زیر را بپردازند:
ارتباط قوی بین شاخص های سلامت و سطح درآمد و تحصیلات افراد وجود دارد. اینکه یک کودک یا نوجوان می تواند در طول رشد خود به آموزش با کیفیت دسترسی داشته باشد می تواند شرایط زندگی آینده آنها را تعیین کند.
آموزش در دوران کودکی برای رشد اجتماعی و ذهنی ضروری است و آموزش با کیفیت می تواند درهای جدیدی را به سمت آموزش بیشتر و فرصت های شغلی باز کند.
کودکان از خانواده های کم درآمد، دارای معلولیت یا در سنین پایین که با تبعیض اجتماعی مواجه می شوند، ممکن است پیشرفت کمتری در مدرسه داشته باشند. آنها همچنین با موانعی برای سطوح بالاتر آموزش روبرو هستند.
در نتیجه افراد خانواده های کم درآمد اغلب برای به دست آوردن مشاغل ایمن و با درآمد خوب تلاش می کنند. همچنین به این معنی است که احتمال ابتلا به بیماریهایی مانند بیماری قلبی، دیابت یا افسردگی بیشتر است.
استرس ناشی از مشکلات اقتصادی نیز می تواند بر سلامت و رفاه فرد تأثیر منفی بگذارد. به عنوان مثال زندگی در فقر می تواند بر رشد مغز کودک تأثیر منفی بگذارد.
تعامل بین افراد و اعضای خانواده و همکاران می تواند بر سلامت اجتماعی آنها نیز تأثیر بگذارد.
به عنوان مثال شرایط محل کار و تبعیض می تواند بر روحیه و اعتماد به نفس افراد تأثیر بگذارد.
علاوه بر این میزان بالای حبس، نبود والدین و دیگر موارد همگی می توانند بر رشد و احساس تنهایی کودک تأثیر بگذارند. این تأثیر منفی بر سلامت کودک می تواند تا بزرگسالی ادامه یابد.
بسیاری از عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت عواملی هستند که افراد نمی توانند به صورت فردی آنها را کنترل کنند. ایجاد روابط مثبت در خانه، محل کار یا در جامعه فرد می تواند رفاه عمومی را بهبود بخشد.
برنامههایی که میتوانند تعیینکنندههای اجتماعی بهتری برای سلامت افراد باشند، شامل کمپینهای اجتماعی برای اجرای مناطق عاری از دود است که مصرف دخانیات را مهار کرده و بیماریهای مرتبط با سیگار را کاهش میدهد.
با ارائه حمایت بیشتر از کودکان و کسانی که از افراد دارای معلولیت مراقبت می کنند، در میان سایر گروه ها، تلاش می کند تا اضطراب و افسردگی را کاهش دهد.
محیط، محله و شرایط زندگی فرد می تواند به طور مستقیم بر سلامت و ایمنی افراد تأثیر بگذارد.
بسیاری از افراد در سرتاسر جهان در مناطقی زندگی می کنند که با شرایط زیر همراه است:
گروه های نژادی و قومی به حاشیه نشین و همچنین افراد خانواده های کم درآمد، بیشتر در مکان هایی زندگی می کنند که این خطرات را به همراه دارد.
حتی در محل کار، افراد می توانند با مواردی مانند دود سیگار که می تواند به سلامت آنها آسیب برساند، در تماس باشند.
همچنین ببینید:
فواید یوگا برای سلامتی روحی و جسمی
افراد در سطح محلی، استانی می توانند تغییراتی را برای بهبود محیط های عمومی و سلامت کلی ایجاد کنند.
برای مثال مالک شرکتها میتوانند خطرات بهداشتی و ایمنی در محل کار را کاهش دهند و شوراهای محلی میتوانند مسیرهای عابر پیاده یا دوچرخه را ایجاد کنند.
همانطور که در همه گیری کووید-19 مشاهده شد، اثرات عوامل تعیین کننده اجتماعی سلامتی در طول بحران ها بیشتر شد.
یک مطالعه در سال 2021 نشان داد که وضعیت اجتماعی-اقتصادی بر مرگ و میر COVID-19 تأثیر می گذارد. گروههایی دچار تبعیض، شرایط سخت زندگی، اتکا به حملونقل عمومی و عدم ثبات مالی مواجه هستند.
این مسائل می تواند منجر به تفاوت های قابل توجهی در پیامدهای سلامتی در طول یک بیماری همه گیر شود.
شرایطی که افراد در آن متولد می شوند و در آن زندگی می کنند تأثیر عمیقی بر سلامت آنها دارد. جایی که فرد متولد می شود، زندگی می کند، به مدرسه می رود و کار می کند، همان چیزی است که کارشناسان از آن به عنوان عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت یاد می کنند. این عوامل بر فرصتهایی که فرد برای داشتن یک رژیم غذایی مغذی، تحصیلات خوب، زندگی و کار در محیطی عاری از سموم، دسترسی به مراقبتهای بهداشتی و غیره دارد، تأثیر میگذارد.
سازمان جهانی بهداشت و نهادهای دولتی به طور مستمر در جهت بهبود عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت برای همه شهروندان تلاش می کنند تا امکان دسترسی برابر به مراقبت های بهداشتی ضروری را فراهم سازنند.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
medicalnewstoday
مطالب مشابه
ارسال نظر
نظرات شما
0 نظر