علت کف در ادرار و هر آنچه باید بدانید
0 نظر
1084 روز پیش
ادرار کف آلود اغلب ناشی از جریان سریع ادرار است. با این حال طیف وسیعی از بیماری ها نیز ممکن است در این موضوع دخیل باشند.
ادرار به طور معمول شفاف است اما در شرایط خاص می تواند کف آلود به نظر برسد. علت کف آلود بودن ادرار می تواند بر اثر کم آبی بدن و گاهی نیز مشکلات کلیوی باشد.
اگر فرد به طور مکرر دچار ادرار کف آلود باشد، یا این وضعیت با علائم دیگر همراه بود، باید با پزشک مشورت کند.
در صورت دفع ادرار با سرعت و فشار، ادرار کف آلود به نظر می رسد. سرعت می تواند باعث ایجاد حباب ریز شود. برخی تحقیقات نشان می دهد که ترکیبات آلی به نام سورفکتانت ها نیز می توانند باعث ایجاد حباب شوند.
سورفکتانت ها ترکیباتی هستند که در آب پخش شده و دارای هر دو انتهای آب دوست و آب گریز می باشد. این بدان معنی است که آنها می توانند گاز روی سطح مایعات را به دام انداخته و تولید حباب کنند.
صابون حاوی سورفکتانت می باشد. به همین دلیل وجود صابون یا سایر محصولات پاک کننده در توالت نیز ممکن است باعث شود ادرار فرد حباب دار به نظر برسد.
چندین بیماری نیز منجر به حباب یا کف در ادرار می گردد. بخش های زیر به برخی از این شرایط با جزئیات بیشتری نگاه می کنند.
همچنین ببینید:
ادرار شما سعی دارد به شما چه بگوید؟
در صورت کم آبی بدن، ممکن است ادرار تیره تر و غلیظ تر از حد معمول به نظر برسد. این موضوع به این دلیل است که آنها مایعات شفاف کافی برای رقیق کردن سایر مواد مانند پروتئین در ادرار مصرف نمی کنند.
بر اساس یک مطالعه در سال 2019، پروتئین ها دارای خواص سورفکتانت هستند و هنگامی که در مقادیر بیشتر وجود داشته باشند، ممکن است باعث ایجاد کف در ادرار در هنگام دفع شوند.
اگر فرد به طور مکرر دچار ادرار کف آلود شود، حتی زمانی که به طور کامل هیدراته شده باشد، ممکن است نشانه پروتئینوری (پروتئین در ادرار) باشد. این موضوع می تواند یکی از علائم اولیه بیماری کلیوی به شمار رود.
یکی از وظایف اصلی کلیه ها فیلتر کردن پروتئین های موجود در خون است. این پروتئین ها عملکردهای ضروری را در بدن انجام می دهند، مانند حفظ تعادل مایعات.
در صورت داشتن مشکلات کلیوی، پروتئینها در کلیه به خوبی فیلتر نشده و میتوانند از کلیهها به ادرار نشت کنند.
آلبومین پروتئینی است که در خون وجود دارد. کلیه سالم اجازه نمی دهد مقادیر زیادی از این پروتئین به ادرار فرد منتقل شود، در حالی که کلیه آسیب دیده ممکن است این کار را انجام دهد. وجود آلبومین در ادرار آلبومینوری یا گاهی اوقات پروتئینوری نامیده می شود.
اگر ادرار فرد دائماً کف آلود باشد، ممکن است نشان دهنده پروتئینوری باشد. این موضوع می تواند یکی از علائم اولیه بیماری کلیوی باشد.
برخی دیگر از علائم بیماری کلیوی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
در صورتی که فرد دارای علائم ذکر شده یا سابقه خانوادگی جهت ابتلا به فشارخون بالا، بیماری کلیوی یا دیابت است؛ باید حتما به پزشک مراجعه نماید.
دیابت و سایر علل افزایش سطح قند خون ممکن است منجر به سطوح بالاتر آلبومین از کلیه ها شود. این موضوع می تواند منجر به کف آلود شدن ادرار شود.
نفروپاتی دیابتی یک عارضه مرتبط با دیابت نوع 2 است؛ که به دلیل تغییر در ساختار و تشکیل کلیه ها است.
برخی تحقیقات نشان میدهند که آسیب به میکروواسکولار (رگ خونی کوچک) کلیه و سیستمهای فیلتراسیون ناشی از نفروپاتی دیابتی ممکن است به پروتئینها اجازه دهد آزادانهتر به ادرار بروند. این موضوع ممکن است منجر به پروتئینوری و در نتیجه ادرار کف آلود شود.
فرد مبتلا به دیابت نوع 2 ممکن است علائم دیگری را تجربه کند، از جمله:
بر اساس برخی تحقیقات هیچ تعریف عینی از ادرار کف آلود به عنوان یک بیماری خاص وجود ندارد.
پزشک میتواند علت کفآلود بودن ادرار را با آزمایش ادرار برای تعیین اینکه آیا سطح پروتئین بالا است یا نه، تشخیص دهد.
همانطور که گفته شد، برخی بررسی ها نشان میدهند که تفاوت در ترکیبات پروتئینی، کارایی این روش را محدود میکند.
اگر ادرار دارای سطح پروتئین بالایی باشد، پزشک ممکن است آزمایش ادرار 24 ساعته را توصیه می کند. افراد برای این آزمایش ادرار خود را در طول روز جمع آوری می کنند.
آزمایش ادرار بیشتر می تواند میزان آلبومین را با مقدار کراتینین که یکی دیگر از مواد زائد است، مقایسه کند.اگر نسبت آلبومین به کراتینین فرد بالاتر از حد متوسط باشد، ممکن است به دلیل بیماری کلیوی باشد.برای تایید تشخیص، پزشک سونوگرافی کلیه را برای ارزیابی ساختار و سلامت عمومی توصیه کند.
همچنین ببینید:
عوارض نگه داشتن ادرار و علائم آن
گزینه های درمانی برای ادرار کف آلود به علت زمینه ای بستگی دارد.
اگر فرد دچار کم آبی باشد، باید مایعات شفاف بیشتری مصرف کند تا زمانی که ادرار زرد کم رنگ یا تقریباً شفاف شود.
اگر دیابت علت زمینه ای باشد، پزشک ممکن است داروهای خوراکی یا تزریق انسولین را برای کاهش سطح قند خون تجویز کند. علاوه بر این ممکن است فرد نیاز داشته باشد که سطح قند خون خود را به طور مرتب بررسی کرده تا مطمئن شود که در محدوده قابل قبولی است.
پزشکان ممکن است برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی اولیه دارو تجویز کنند. آنها همچنین ممکن است ایجاد تغییرات مثبت در شیوه زندگی را توصیه کنند، مانند:
افراد مبتلا به بیماری کلیوی شدید یا کلیه هایی که عملکرد ضعیفی دارند ممکن است نیاز به دیالیز داشته باشند. این روشی است که خون را از مواد زائد اضافی پاک می کند.
در صورت کف آلود بودن ادرار ابتدا باید مهمترین علت را در نظر بگیرد. اگر ادرار کف آلود با علائم دیگر همراه باشد یا دوباره عود کند، فرد باید برای ارزیابی بیشتر به پزشک مراجعه کند.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
medicalnewstoday
مطالب مشابه
ارسال نظر
نظرات شما
0 نظر