بیماری کشان چیست؟ علت، علائم، پیشگیری و درمان
0 نظر
1075 روز پیش
بیماری کشان یکی از انواع بیماری های کاردیومیوپاتی است. این وضعیت ممکن است در نتیجه کمبود سلنیوم ایجاد شود.
بیماری کشان یک وضعیت جدی است که در صورت عدم درمان می تواند منجر به بیماری قلبی عروقی، سکته مغزی، سرطان یا مرگ شود. بیماری کشان اگرچه ممکن است به طور کامل قابل پیشگیری نباشد اما اغلب قابل درمان یا حداقل قابل کنترل است.
اولین مورد شناخته شده بیماری کشان در سال 1935 در شهر کشان، واقع در استان هیلونگ جیانگ چین مشاهده شد. بعد از آن موارد دیگری در 14 استان چین گزارش شده است. بیشتر موارد شناخته شده این بیماری در نواحی روستایی و کوهستانی رخ داده است، جایی که بسیاری از افراد با مشکلات اجتماعی-اقتصادی مواجه هستند و دسترسی محدودی به نیازهای اساسی مانند آموزش، خدمات بهداشتی، مسکن و درآمد دارند.
بیماری کشان می تواند هر فرد را درگیر کند، اما در پسران و زنان در سنین باروری بیشتر رایج است. به طور کلی، 13.6٪ از تمامی موارد شامل افراد زیر 30 سال است، که نشان می دهد این وضعیت همچنان رایج است.
به طور متوسط بیماری کشان حداقل 10 نفر از 100000 نفر را در هر سال مبتلا می کند. این شرایط در یوننن و چین در دهه 1960 شدیدترین ضربه را دید. در آن زما، به طور متوسط 100 مورد در هر 100000 نفر وجود داشت که میزان مرگ و میر این بیماری 98٪ بود.
بیماری کشان ناشی از عدم بهداشت عمومی ایجاد می شود. تحقیقات نشان می دهد که این وضعیت نتیجه عوامل محیطی و بیولوژیکی است. با این وجود اطلاعات کافی در مورد این بیماری و تأثیر جهانی آن وجود ندارد.
همچنین ببینید:
اختلالات الکترولیتی و آشنایی با آنها
اگرچه تحقیقات هنوز قطعی نیست، اما بیشترین احتمال علت این بیماری کمبود سلنیوم است.
چندین مطالعه فقدان سلنیوم در خاک را با شرایط بومی از جمله بیماری کشان مرتبط دانسته اند. شیوع این وضعیت در نواحی با سلنیوم پایین خاک بیشتر است.
کمبود سلنیوم به تنهایی دلیل این بیماری محسوب نمی شود. با این حال می تواند به حضور و جهش ویروس کوکساکی B3 (CVB3) کمک کند.
CVB3یک پاتوژن یا ویروس انسانی است که محققان آن را با نارسایی حاد قلبی و آریتمی قلبی، به ویژه در غیاب سلنیوم، مرتبط دانستهاند.
یک مطالعه به این نتیجه رسید که 80 درصد از افراد مبتلا به بیماری مزمن کشان و 83 درصد از افراد مبتلا به بیماری کشان حاد نیز دارای یک نوع جهش یافته از CVB3 هستند. این موضوع نشان می دهد که افراد مبتلا به ویروس و کمبود سلنیوم بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
چهار نوع بیماری کشان وجود دارد: حاد، تحت حاد، مزمن و نهفته.
بسته به نوع، بیماری کشان سبب ایجاد علائم مختلف در افراد می شود.
در بیماری کشان از نوع حاد، شوک قلبی، آریتمی شدید و نارسایی قلبی ایجاد می شود. علائم اولیه شامل حالت تهوع، سرگیجه، لرز، تنگی نفس و عدم اشتها است.
علائم بیماری کشان تحت حاد شامل نارسایی احتقانی قلب، شوک قلبی و انبساط قلب است. این نوع اغلب در کودکان 2 تا 5 سال رایج است.
بیماری مزمن کشان معمولاً به کندی پیشرفت می کند. بیماری کشان حاد یا تحت حاد ممکن است به یک نوع مزمن تبدیل شود. علائم در بین افراد متفاوت است و ممکن است شامل گشاد شدن حفره های قلب یا نارسایی احتقانی قلبی باشد. برخی افراد دچار تنگی نفس، بیهوش شدن یا هموپتیزی می شوند که اصطلاح سرفه خونی است.
افراد مبتلا به بیماری کشان نهفته ممکن است حتی متوجه نشوند که به این بیماری دچار هستند تا زمانی که کالبد شکافی پس از مرگ وجود آن را نشان دهد. افرادی که دارای علائم هستند ممکن است دچار سرگیجه، تپش قلب و خستگی شوند. این وضعیت همچنین ممکن است باعث تغییرات غیر طبیعی در معاینه الکتروکاردیوگرام (EKG) شود.
اگرچه هر چهار نوع این بیماری همچنان وجود دارد، اما موارد کمی از بیماری کشان حاد یا تحت حاد گزارش شده است. بلکه انواع مزمن و نهفته بیشتر شیوع دارد.
با درمان مناسب، بیماری کشان معمولا قابل کنترل است. در برخی موارد حتی ممکن است برگشت پذیر باشد.
برای افراد مبتلا به کمبود سلنیوم، یکی از بهترین راهها برای درمان این بیماری، استفاده از یک ترکیب غیر آلی سلنیوم به نام سلنیت سدیم است. مصرف طولانی مدت خوراکی سلنیت سدیم ممکن است اثرات بیماری را معکوس یا علائم را قابل کنترل سازد.
رژیم غذایی حاوی ویتامین ها و مواد معدنی ضروری نیز ممکن است به افراد در کنترل این بیماری کمک کند. غذاهای غنی از سلنیوم عبارتند از:
شواهدی وجود دارد که نشان می دهد افزودن ریشه گون به خاک نیز می تواند در مناطقی با کمبود سلنیوم مفید باشد. این روش ممکن است دسترسی این ماده معدنی را برای سایر گیاهان خوراکی افزایش دهد.
علاوه بر مصرف مکمل های غذایی یا گیاهان رشد کرده در خاک غنی، فرد مبتلا به بیماری کشان ممکن است نیاز به جراحی قلب داشته باشد. اما جراحی به ندرت استفاده می شود.
در حال حاضر هیچ درمان ثابتی برای بیماری کشان وجود ندارد. افراد مشکوک به این عارضه باید با پزشک مشورت کنند.
علت دقیق بیماری کشان همچنان ناشناخته است، بنابراین هنوز هیچ اقدام پیشگیرانه ای وجود ندارد. افراد می توانند احتمال ابتلا به این بیماری را با موارد زیر کاهش دهند:
مشارکت بیشتر در بهبود وضعیت اجتماعی-اقتصادی افرادی که در مناطق پرخطر هستند نیز ممکن است به پیشگیری کمک کند.
همچنین ببینید:
علائم آمبولی قلب و درمان آن
بیماری کشان یک وضعیت کشنده است، اما میزان مرگ و میر از زمان کشف آن یعنی 8 دهه قبل از بیش از 80 درصد به حدود 30 درصد کاهش یافته است. با تحقیقات و گزینه های درمانی فعلی، اکثر افراد مبتلا به این عارضه زندگی عادی دارند.
محققان پیش بینی می کنند که در دهههای آینده به دلیل تغییرات آب و هوایی، مقادیر کمتری از سلنیوم در خاک وجود خواهد داشت. این موضوع می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، زوال شناختی و سایر اختلالات، از جمله بیماری کشان را افزایش دهد.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
medicalnewstoday
مطالب مشابه
ارسال نظر
نظرات شما
0 نظر