اختلالات الکترولیتی و آشنایی با آنها
0 نظر
1123 روز پیش
الکترولیت ها عناصر و ترکیباتی هستند که به طور طبیعی در بدن وجود دارند. آنها عملکردهای فیزیولوژیکی مهم را کنترل می کنند.
این ترکیبات در خون، مایعات بدن و ادرار وجود دارند. آنها همچنین با غذا، نوشیدنی و مکمل ها مصرف می شوند.
اختلال الکترولیت زمانی اتفاق میافتد که سطح الکترولیتها در بدن شما خیلی زیاد یا خیلی کم باشد. برای اینکه بدن شما به درستی عمل کند، الکترولیت ها باید در یک سطح تعادل نگه داشته شوند. در غیر این صورت، سیستم های حیاتی بدن می توانند تحت تأثیر قرار گیرند.
عدم تعادل شدید الکترولیت می تواند باعث مشکلات جدی مانند کما، تشنج و ایست قلبی شود.
علائم اختلالات الکترولیت
اشکال خفیف اختلالات الکترولیتی ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکند. چنین اختلالاتی تا زمانی که در طول آزمایش خون به آن پی برده نشود، می توانند شناسایی نشوند. علائم معمولاً با تشدید بیماری بروز می کنند.
تمامی عدم تعادل الکترولیت ها علائم مشابهی ایجاد نمی کنند، اما بسیاری از آنها علائم مشابهی دارند.
همچنین ببینید:
الکترولیت بدن چیست؟
اگر هر یک از این علائم را داشتید و مشکوک به اختلال الکترولیت هستید، فوراً به پزشک خود مراجعه نمایید. اختلالات الکترولیت در صورت عدم درمان می تواند کشنده باشد.
اختلالات الکترولیتی اغلب به دلیل از دست دادن مایعات بدن از طریق استفراغ طولانی مدت، اسهال یا تعریق ایجاد می شود. آنها همچنین ممکن است به دلیل از دست دادن مایعات مربوط به سوختگی به وجود آیند.
برخی از داروها نیز می توانند باعث اختلالات الکترولیتی شوند. در برخی موارد، بیماری های زمینه ای، مانند بیماری حاد یا مزمن کلیوی، در این موضوع نقش دارند.
علت دقیق ممکن است بسته به نوع خاص اختلال الکترولیتی متفاوت باشد.
سطوح بالا یک الکترولیت با پیشوند "hyper-" نشان داده می شود. سطوح تخلیه شده یک الکترولیت با "hypo-" نشان داده می شود.
کلسیم یک ماده معدنی حیاتی است که بدن شما از آن برای تثبیت فشار خون و کنترل انقباض عضلات اسکلتی و برای ساختن استخوان ها و دندان های قوی استفاده می شود.
کلرید برای حفظ تعادل مناسب مایعات بدن ضروری است.
هیپوکلرمی زمانی ایجاد می شود که کلرید بسیار کمی در بدن وجود داشته باشد. اغلب ناشی از مشکلات سدیم یا پتاسیم است.
هیپرمنیزیمی به معنای مقادیر بیش از حد منیزیم است. این اختلال در درجه اول افراد مبتلا به بیماری آدیسون و بیماری کلیوی مرحله نهایی را تحت تاثیر قرار می دهد.
کلیه ها، استخوان ها و روده ها برای متعادل کردن سطح فسفات در بدن عمل می کنند. فسفات برای طیف وسیعی از عملکردها ضروری است و تعامل نزدیکی با کلسیم دارد.
پتاسیم به ویژه برای تنظیم عملکرد قلب مهم است. همچنین به حفظ سلامت اعصاب و ماهیچه ها کمک می کند.
هیپرکالمی ممکن است به دلیل سطوح بالای پتاسیم ایجاد شود. این بیماری در صورت عدم تشخیص و درمان می تواند کشنده باشد.
سدیم برای بدن جهت حفظ تعادل مایعات و عملکرد طبیعی بدن حیاتی است. همچنین به تنظیم عملکرد عصبی و انقباض عضلات کمک می کند.
هیپرناترمی زمانی رخ می دهد که سدیم بیش از حد در خون وجود داشته باشد. سطوح بالای غیر طبیعی سدیم ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:
از دست دادن بیش از حد مایعات بدن در نتیجه استفراغ طولانی مدت، اسهال، تعریق یا بیماری های تنفسی ، داروهای خاص، از جمله کورتیکواستروئیدها
یک آزمایش خون ساده می تواند سطح الکترولیت ها را در بدن شما اندازه گیری کند. آزمایش خونی که عملکرد کلیه را بررسی می کند نیز مهم است.
پزشک ممکن است یک معاینه فیزیکی انجام دهد یا آزمایش های بیشتری را برای تأیید اختلال مشکوک الکترولیتی تجویز کند. این آزمایش ها بسته به شرایط مورد نظر متفاوت خواهد بود.
به عنوان مثال، هایپرناترمی (سدیم بیش از حد) می تواند باعث از دست دادن خاصیت ارتجاعی پوست به دلیل کم آبی قابل توجه شود. پزشکان همچنین ممکن است رفلکس های شما را بررسی کنند، زیرا افزایش و کاهش سطح برخی از الکترولیت ها می تواند بر رفلکس ها تأثیر بگذارد.
الکتروکاردیوگرام، ردیابی الکتریکی قلب شما نیز ممکن است برای بررسی هرگونه ضربان قلب نامنظم، ریتم، یا تغییرات ECG یا EKG ناشی از مشکلات الکترولیت مفید باشد.
درمان بسته به نوع اختلال الکترولیتی و شرایط زمینهای که باعث آن شده است متفاوت است.
به طور کلی، درمان های خاصی برای بازگرداندن تعادل مناسب مواد معدنی در بدن استفاده می شود. این شامل:
مایعات داخل وریدی (IV)
مایعات داخل وریدی (IV)، معمولاً کلرید سدیم، می تواند به آبرسانی مجدد بدن کمک کند. این درمان معمولاً در موارد کم آبی ناشی از استفراغ یا اسهال استفاده می شود. مکمل های الکترولیت را می توان به مایعات IV اضافه کرد تا کمبودها را اصلاح کند.
برخی از داروهای IV
داروهای IV می توانند به بدن شما کمک کنند تا تعادل الکترولیت را به سرعت بازیابی کند. آنها همچنین می توانند از شما در برابر اثرات منفی محافظت کنند در حالی که با روش دیگری تحت درمان هستید.
داروهای دریافتی به اختلال الکترولیتی که دارید بستگی دارد. داروهایی که ممکن است تجویز شوند عبارتند از کلسیم گلوکونات، منیزیم کلرید و پتاسیم کلرید.
داروها و مکمل های خوراکی
داروها و مکمل های خوراکی اغلب برای اصلاح ناهنجاری های مزمن معدنی در بدن شما استفاده می شوند. در صورتی که بیماری کلیوی در شما تشخیص داده شده باشد، این امر رایج است.
آنها می توانند به جایگزینی الکترولیت های تخلیه شده در کوتاه مدت یا بلند مدت، بسته به علت زمینه ای اختلال فرد، کمک کنند. هنگامی که عدم تعادل اصلاح شد، پزشک شما علت اصلی را درمان می کند.
اگرچه برخی از مکملها را میتوان بدون نسخه خریداری کرد، اما اکثر افراد مبتلا به اختلالات الکترولیت نسخه مکملها را از پزشک خود دریافت میکنند.
همودیالیز نوعی دیالیز است که از دستگاهی برای حذف مواد زائد از خون شما استفاده می کند.
یکی از راههای جریان یافتن خون به کلیه این است که پزشک از طریق جراحی یک دسترسی عروقی یا یک نقطه ورودی به رگهای خونی ایجاد کند.
این نقطه ورودی به شما اجازه می دهد تا در طول درمان همودیالیز مقدار بیشتری از خون در بدن شما جریان یابد. این بدان معناست که خون بیشتری را می توان فیلتر و تصفیه کرد.
همچنین ببینید:
دیالیز چیست؟ مزایا و انواع دیالیز
زمانی که اختلال الکترولیت ناشی از آسیب ناگهانی کلیه باشد و سایر درمان ها مؤثر نباشند، می توان از همودیالیز استفاده کرد. در صورتی که مشکل الکترولیت خطرناک باشد، ممکن است پزشک در مورد درمان همودیالیز تصمیم بگیرد.
هر فرد ممکن است دچار اختلال الکترولیت شود. برخی افراد به دلیل سابقه پزشکی در معرض خطر بیشتری هستند. شرایطی که خطر ابتلا به اختلال الکترولیت را افزایش می دهد، عبارتند از:
اگر استفراغ طولانی مدت، اسهال یا تعریق را تجربه می کنید، هیدراته بمانید
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
medicalnewstoday
مطالب مشابه
ارسال نظر
نظرات شما
0 نظر