علت و درمان خارش پوست سر
0 نظر
1139 روز پیش
خارش پوست سر مشکل شایعی است که می تواند سبب ناراحتی شود.
گاهی اوقات خارش پوست سر با علائم قابل مشاهده ای مانند پوسته پوسته شدن یا خراش پوست همراه است. اما در برخی مواقع ممکن است هیچ گونه تاثیری بر روی پوست سر فرد نداشته باشد.
اگرچه خارش پوست سر معمولاً چندان مشکل خاصی نیست، اما می تواند نشانه یک بیماری باشد.
شوره سر
شایع ترین علت خارش پوست سر، درماتیت سبورئیک است که بیشتر به عنوان شوره سر شناخته می شود. در نوزادان، این عارضه کلاه گهواره نامیده می شود.
این نوع درماتیت اغلب در نواحی چرب پوست یا غدد ترشح کننده چربی از جمله پوست سر و صورت رخ می دهد. در صورت التهاب غدد، موارد زیر ایجاد می شود:
همچنین ببینید:
درمان خانگی شوره سر به صورت کامل
خارش پوست سر ممکن است به دلیل حساسیت پوست سر باشد. با این حال، همچنین می تواند نشان دهنده یک بیماری باشد.
دیگر علل احتمالی خارش پوست سر عبارتند از:
خارش پوست سر می تواند به یک مشکل آزاردهنده تبدیل شود. خاراندن یا خراشیدن پوست سر ممکن است به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید، اما گاهی مواقع با درد همراه است.
علائمی که می تواند همراه با خارش پوست سر باشد عبارتند از:
اگر خارش ظرف چند روز از بین نرفت و با ریزش مو، درد، زخم یا خارش شدید همراه شد، به پزشک مراجعه کنید.
خارش پوست سر به دلیل عفونت قارچی، شپش و برخی شرایط دیگر بدون درمان دارویی از بین نمی رود.
علاوه بر معاینه فیزیکی، پزشک ممکن است از پوست سر شما جهت نمونه برداریاستفاده کند. در آزمایشگاه، سلول های پوست را می توان برای وجود قارچ، باکتری یا شپش آزمایش کرد. با این حال اکثر پزشکان می توانند علت خارش پوست سر شما را از طریق معاینه دقیق و بررسی سابقه پزشکی شما تشخیص دهند.
درمان خارش پوست سر بستگی به علت آن دارد. به عنوان مثال شوره سر از طریق شستشوی مکرر مو با عوامل موضعی خاص درمان می شود. هر داروی پوست سر تاثیر مخصوص به خود را دارد، مانند کاهش چربی روی پوست سر یا از بین بردن قارچ های آن.
برخی از داروهایی که ممکن است برای درمان شوره سر استفاده شوند عبارتند از:
شپش سر نیاز به درمان های پزشکی دارد، مانند شستن موها با شامپوهای ضد شپش. یک شانه دندانه ریز می تواند تخم شپش را از بین ببرد در حالی که دارو شپش فعال را از بین می برد.
علاوه بر این درمان ها، افرادی که در تماس نزدیک با این دسته افراد هستند ممکن است نیاز به درمان پیشگیرانه داشته باشند. تمام لباسها، ملحفه ها و حولههایی که با فرد مبتلا در تماس هستند باید در دمای بالاتر از 130 درجه فارنهایت شسته یا خشک شوند.
اگر خارش پوست سر شما به دلیل یک واکنش آلرژیک است، باید استفاده از محصولی که سبب واکنش شده است را کنار گذاشت و در صورت شدید بودن واکنش با پزشک مشورت کنید.
چندین دلیل دیگر برای خارش پوست سر وجود دارد که در اینجا به آنها اشاره نمی شود. بهترین راه برای پیدا کردن علت خارش پوست سر این است که از یک متخصص پزشکی بخواهید که پوست سر شما را بررسی کند.
با شستن منظم موهای خود برای از بین بردن چربی های آن، خطر خارش پوست سر را کاهش دهید. موهای خود را با آب ولرم بشویید تا از تحریک و خشکی پوست سر جلوگیری کنید.
برای کاهش واکنش های آلرژیک، سعی کنید از محصولاتی که حاوی موارد زیر هستند خودداری کنید:
برای جلوگیری از انتشار شپش از تماس فیزیکی با افراد مبتلا به شپش سر خودداری کنید. این شامل عدم اشتراک گذاری گزینه های زیر است:
همچنین ببینید:
موهای چرب و روشهایی برای کاهش چربی پوست سر!
درمان های خانگی خارش پوست سر:
سرکه سیب دارای خواص ضد باکتریایی، ضد التهابی و ضد قارچی است. می تواند به کاهش خارش ناشی از خشکی پوست کمک کند. سعی کنید سرکه سیب را در آب گرم رقیق کنید و بعد از شامپو از آن به عنوان شستشو استفاده کنید تا شوره سر و خارش پوست را کاهش دهید.
روغن نارگیل ارگانیک حاوی لوریک اسید است، چربی اشباع شده که دارای خواص ضد میکروبی است. لوریک اسید به جذب موثر روغن نارگیل به پوست کمک می کند. این باعث می شود آن را به یک درمان تسکین دهنده برای خارش پوست سر تبدیل کنید.
روغن نارگیل ممکن است برای خارش پوست سر ناشی از اگزما و همچنین برای مبارزه با شپش سر مفید باشد.
روغن نعناع ممکن است در کاهش شوره سر و تسکین پوست سر موثر باشد و خارش را تسکین دهد. سعی کنید آن را با روغن دیگری مانند روغن زیتون رقیق کنید و قبل از شامپو زدن روی پوست سر ماساژ دهید. می توانید بعد از شامپو از چای نعناع به عنوان آبکشی استفاده کنید.
فعالیت هایی که استرس را کاهش می دهند، مانند مدیتیشن، ممکن است در از بین بردن خارش پوست سر ناشی از اضطراب موثر باشد. همچنین ممکن است به خارش ناشی از اگزما کمک کند.
مطالعه ای بر روی مدیتیشن و تأثیر آن بر اگزما نشان داد که خارش ممکن است با این تمرین قدیمی با ارائه مکانیسم مقابله و حس کنترل بهبود یابد. مدیتیشن را می توان به تنهایی یا همراه با سایر درمان های خارش سر امتحان کرد.
روغن درخت چای دارای خواص ضد میکروبی، ضد قارچی و ضد عفونی کننده است. همچنین دارای اثرات ضد التهابی است. روغن درخت چای میتواند برای پوست تحریککننده باشد، بنابراین مهم است که آن را کم مصرف کنید یا قبل از استفاده آن را رقیق کنید.
سعی کنید 10 تا 20 قطره روغن درخت چای را به یک شامپوی ملایم اضافه کنید یا آن را با روغن زیتون مخلوط کنید و مستقیم روی پوست سر خود ماساژ دهید. روغن درخت چای می تواند به کاهش یا از بین بردن خارش ناشی از شوره سر، درماتیت سبورئیک و شپش سر کمک کند. روغن درخت چای هرگز نباید خورده شود.
یک مطالعه بزرگ نشان داد که افراد مبتلا به شوره سر و درماتیت سبورئیک بیش از دو برابر میزان هیستامین روی پوست سر خود نسبت به افرادی که خارش پوست سر ندارند، دارند. این مطالعه تأثیر شامپوهای حاوی پیریتیون زینک را بر سطوح هیستامین مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. شرکت کنندگان مبتلا به خارش پوست سر که از شامپو پیریتیون زینک استفاده کردند، کاهش قابل توجهی در سطوح هیستامین و شدت خارش داشتند.
برخی افراد ممکن است متوجه شوند که شامپو زدن روزانه بیشترین تسکین خارش را دارد. برخی دیگر ممکن است متوجه شوند که این برای پوست سر بیش از حد خشک است. آنها ممکن است با شامپو کردن موهای خود هر دو یا سه روز به جای روزانه، خارش پوست سر را کاهش دهند.
این نوع شامپو ممکن است برای افرادی که به دلیل آلرژی دچار خارش پوست سر هستند، مفید باشد که باعث افزایش سطح هیستامین می شود. پیریتیون زینک علاوه بر تاثیر مثبت بر هیستامین، رشد قارچ را نیز کاهش می دهد. این یک علت درماتیت سبورئیک است.
شامپوهای حاوی سالیسیلیک اسید در درمان خارش پوست سر ناشی از پسوریازیس و درماتیت سبورئیک موثر هستند. سالیسیلیک اسید نوعی بتا هیدروکسی اسید است. دارای خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی است. همچنین قادر به ایجاد لایه برداری از پوست است که ممکن است آن را به ویژه برای لکه های پوسته پوسته و خارش دار مرتبط با پسوریازیس موثر کند.
شامپوهای حاوی این ماده ممکن است بر اساس قدرت متفاوت باشند، بنابراین حتما برچسبها را بخوانید و دستورالعملهای استفاده را دنبال کنید. برخی از شامپوهای سالیسیلیک اسید در حین استفاده نیاز به ماساژ ملایم روی پوست سر دارند که هر روز یا تقریباً روزانه تکرار شود.
سالیسیلیک اسید نباید توسط افرادی که به آسپرین حساسیت دارند استفاده شود.
کتوکونازول یک داروی ضد قارچ با طیف وسیع است. در کاهش قارچ مالاسزیا موثر است. نوعی قارچ که ممکن است بیش از حد روی پوست سر ایجاد شود و باعث فولیکولیت مالاسزیا یا پسوریازیس پوست سر شود.
شامپوهای کتوکونازول ممکن است شوره سر، لکه های پوسته پوسته و خارش ناشی از درماتیت سبورئیک را کاهش دهند. شامپوها ممکن است دارای 1 یا 2 درصد کتوکونازول به عنوان یک ماده فعال باشند. آنها ممکن است به تکنیک های مختلف استفاده نیاز داشته باشند، مانند شامپو زدن روزانه یا شامپو زدن یک روز در میان.
از کتوکونازول روی زخم های باز یا روی پوست متورم استفاده نکنید.
سلنیوم سولفید یک داروی ضد عفونی است که برای درمان درماتیت سبورئیک استفاده می شود. با کند کردن رشد قارچ روی پوست سر عمل می کند. به صورت شامپو و لوسیون موجود است.
دوز توصیه شده برای سلنیوم سولفید تجویزی دو بار در هفته برای دو هفته اول است و پس از آن یک بار در هفته برای حداکثر یک ماه استفاده می شود. اگر از یک محصول حاوی سلنیوم سولفید استفاده می کنید، حتماً دستورالعمل های آن را دنبال کنید. در صورت بروز تحریک یا تشدید علائم، مصرف آن را متوقف کنید.
در صورت عدم بهبود علائم یا تشدید آن، با پزشک خود در مورد درمان های پزشکی صحبت کنید.
روغنهای ضروری و مواد فعال موجود در شامپوها ممکن است باعث تحریک پوست شوند. از موادی که به آن حساسیت دارید استفاده نکنید.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
healthline
مطالب مشابه
ارسال نظر
نظرات شما
0 نظر