ترومبوسیتوپنی چیست؟ علائم، عوامل و درمان آن
0 نظر
1122 روز پیش
ترومبوسیتوپنی نوعی اختلال در پلاکت خون است. افراد مبتلا به این بیماری معمولا پلاکت های کمتری در خون نسبت به افراد بدون ترومبوسیتوپنی دارند.
پلاکت ها نوعی سلول خونی هستند که مغز آن را تولید می کند. آنها با کمک به لخته شدن خون به توقف خونریزی کمک می کنند.
زمانی که تعداد پلاکتها کم باشد، ممکن است خون با مشکلاتی در لخته شدن همراه باشد که ممکن است باعث خونریزی خود به خود و داخلی، بثورات و کبودی گردد.
سه عامل می تواند منجر به کاهش تعداد پلاکت شود. بنابراین، هر یک از علل ترومبوسیتوپنی ممکن است تحت یکی از سه گروه زیر قرار گیرد:
اگر سلولهای بنیادی مغز استخوان آسیب ببینند، بدن فرد ممکن است پلاکت کافی تولید نکند. این سلول های بنیادی هستند که در نهایت به پلاکت تبدیل می شوند.
همچنین ببینید:
در چه صورتی به دریافت خون نیاز داریم
حتی اگر مغز استخوان به اندازه کافی پلاکت تولید کند، عوامل متعددی می تواند باعث تخریب آنها شود که در نهایت منجر به ترومبوسیتوپنی می گردد. این علل عبارتند از:
طحال به طور معمول حدود یک سوم پلاکت های بدن را نگه می دارد. با این حال، گاهی اوقات ممکن است بیشتر انجام گیرد، که باعث کاهش پلاکت هایی می شود که می توانند در خون گردش کنند.
معمولاً نمی توان از ترومبوسیتوپنی جلوگیری کرداما با این حال بستگی به علت اختلال دارد.
پزشک بسته به علت و شدت اختلال، ترومبوسیتوپنی را درمان می کند. درمان ها ممکن است شامل گزینه های زیر باشد:
1-دارو: ممکن است کورتیکواستروئیدها مانند پردنیزون، متیل پردنیزولون، دگزامتازون یا آگونیست های گیرنده ترومبوپویتین (TPO-RAs) باشند که عبارتند از:
2-انتقال ایمونوگلوبولین: ایمونوگلوبولین ها به کاهش سرعت تخریب پلاکت ها در بدن کمک می کنند.
3-انتقال پلاکت: در مواقع اضطراری، پزشک ممکن است پلاکت ها را به خون فرد اضافه کند. با این حال، سیستم ایمنی به احتمال زیاد پلاکت های جدید را از بین می برد، درواقع این نوع درمان، بیماری را درمان نمی کند.
4-جراحی: پزشک ممکن است برداشتن طحال را پیشنهاد کند.
همچنین ببینید:
انواع دارو های ضد پلاکت/ عوارض جانبی
علل شایع ترومبوسیتوپنی عبارتند از بیماری های خود ایمنی، برخی داروها و بیماری های عفونی.
عوامل خطر سبک زندگی ممکن است شامل مصرف زیاد الکل و مصرف داروهای OTC باشد که بر تعداد پلاکت ها یا رقیق شدن خون تأثیر می گذارد.
معمولاً افراد نمی توانند از این اختلال جلوگیری کنند. با این حال، آنها ممکن است بتوانند با اجتناب از داروهایی که بر پلاکت ها تأثیر می گذارند و واکسینه شدن در برابر ویروس هایی که ممکن است باعث این اختلال شوند، خطر برخی علائم را کاهش دهند.
علائم ترومبوسیتوپنی شامل خونریزی از بینی، خونریزی لثه، خستگی و کبودی است. پزشک ممکن است این اختلال را با استفاده از کورتیکواستروئیدها یا داروهای TPO-RA ، تزریق پلاکت یا جراحی برای برداشتن طحال درمان کند.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
medicalnewstoday
مطالب مشابه
ارسال نظر
نظرات شما
0 نظر